Başarılı Bir Blog Yazarı Nasıl Olunur?

12 Haziran 2010 Cumartesi, 22:44
Başarılı Bir Blog Yazarı Nasıl Olunur?

Geçen gün genç bir arkadaşımıza iyi bir günlük yazarı olabilmesi için neler yapabileceğini anlatıyordum. Baktım ki günlük yazarı olmak isteyenlerin gerçekten de bilinmesi gereken şeylerden bahsediyoruz, bunu bir makale haline getirmeye karar verdim. Kendi deneyimlerimden faydalanarak iyi bir günlük yazarı olmak için yapılması gerekenleri sırasıyla anlatmaya çalıştım. Bunu yaparken de başarılı ve günlük dünyasında sözü geçen kişilerden örnekler verdim. Umarım faydalı olur.
Her Şeyden Önce Doğru Bir Rumuz

Günlük dünyasında kimileri isimleriyle, kimileri ise rumuzlarıyla tanınır. Bu çoğunlukla alınmış olan alanadına dayanır. Daha yolun başında kendi rumuzunuzu belirlemelisiniz çünkü ilerde sizi isminizden çok rumuzunuzla hatırlayacaklardır. Bunun için de genel olarak 3 farklı yol izleyebilirsiniz.
Ad ve soyadınızdan oluşan bir rumuz kullanabilirsiniz.
Ferruh Mavituna (ferruh.mavituna.com)
Fatih Hayrioğlu’nun Not Defteri (www.fatihhayrioglu.com)
Ad ve soyadınızı kısaltarak oluşturduğunuz veya bunları içeren/anımsatan bir kelimeyi kullanabilirsiniz.
Hakan Demiray (www.dmry.net)
Erhan Burhan (www.eburhan.com)
Üçüncü bir yol olarak da içeriğinizi ve yazmaktaki amacınızı bir iki kelime ile özetleyen bir kalıbı kullanabilirsiniz.
Mehmet Doğan, Altı Üstü Tasarım (www.altiustutasarim.com)
Tunç Kılınç, Fikir Atölyesi (www.fikiratolyesi.com)

Bu seçeneklerden herhangi birisini kullanabilirsiniz, üçü de sizi başarıya ulaştırabilir. Seçerken unutmamanız gereken husus ilerde rumuzunuzla mı yoksa isminizle mi tanınmak istediğiniz?

Alanadı

Rumuzunuzu belirledikten sonra sıra yazılması kolay, akılda kalıcı, mümkünse kısa bir alanadı seçimine gelir. Alanadınızını uzantısının .com, .net veya .org olması tamamen size kalmış ama eğer çelişkiye düşerseniz bu konuda günlük yazarları arasında daha önceden yapılmış güzel bir araştırma var; Blogküre’ye sorduk: com, org, net… Domain tercihinde hangisini neden seçiyorsunuz?. Bağlantısını verdiğim araştırmadan bir fikir edinebilir ve alanadınızı buna göre belirleyebilirsiniz.

Altyapı

Altyapı olarak blogcu.com veya blogger.com gibi bedava günlük hizmeti veren servisleri kullanabilirsiniz ama günlüğünüzü kendiniz emek harcayıp kurmadıkça, sunucunun yönetimini tam olarak elinize almadıkça, kullanmış olduğunuz bedava servis üzerinde kendinizi misafir gibi hisseder ve bir türlü sisteme ısınamazsınız. En doğrusu bir barındırma (hosting) firmasından siteniz için barındırma hizmeti almak ve kendinize uygun günlük altyapısını kurarak işe koyulmak. Uygun barındırma hizmeti için Hostbul‘a bakabilirsiniz. Barındırma hizmeti seçerken nelere dikkat etmem gerekiyor diyorsanız Sunucu (host) seçimi başlıklı makaleyi okuyabilirsiniz. Uygun günlük altyapısı için eğer programcıysanız kendi yazdığınız sistemi kullanmanızı, değilseniz şuan Türkiye’deki en gözde günlük betiği olan WordPress‘i kullanmanızı tavsiye ederim. Elbette ki isterseniz diğer günlük sistemlerini de kullanabilirsiniz.

Uygun Bir Tasarım

Bu konuda ciddi bir yanlış anlama var. Kendi günlüğünüz için kendi hazırladığınız tasarımı kullanmak gibi bir zorunluluğunuz yok. Eğer tasarım konusunda uzman değilseniz hazır bir şablon/tema kullanabilirsiniz. Aksi takdirde ortaya acemice oluşturulmuş ve aceleye getirilmiş tasarımlar ve bu tasarımları kullanarak içerik üretmeye çalışan günlükler çıkıyor. Başlangıç olarak hazır şablon/tema ile yola çıkar ve ilerde bunu geliştirir veya değiştirirsiniz. Önemli olan öyle ya da böyle seçmiş olduğunuz tasarımınızın renklerinin ve yapısının içeriğinize uygun olmasıdır. Son zamanlarda sade tasarımlar ağır bassa da dediğim gibi önemli olan sizin içeriğiniz. Öyle ki sade bir tasarım size uymayabilir.

Sistemle ilgili bilgisayarınızda ihtiyaç duyacağınız programlara şu başlıktan ulaşabilirsiniz.
“Ne Yazacağım?” Diye Kendinize Bir Sorun !!!

Rumuzunuzu belirledikten, alanadınızı seçtikten ve barındırma hizmeti alara günlük sisteminizi kurduktan sonra sıra en önemli aşamaya gelir; “Ne yazacağım?” sorusuna cevap vermek ve günlüğünüzün çerçevesini belirlemek. Kimi günlükler tek bir konuyu ele alır, kimileri ise her konuya değinir. Geniş açıdan baktığımızda ikisinin de sakıncaları vardır. İlkinde bazen konu dışına çıkmak ve rahat bir şekilde günlüğünüze içinizi dökmek istersiniz ama dökemezsiniz. İkincisinde ise insanlar sizin hangi konuya ağırlık verdiğinizi bilemezler ve zamanla sizden uzaklaşırlar. En doğru yol bir konuya ağırlık vermeniz ama arada sırada kendinizi rahat ettirmek ve belkide ziyaretçilerinizi bunaltmamak için genel konulara da değinmenizdir. Önemli olan okuyucularınızın sizi anlaması ağırlık verdiğiniz konunun ne olduğunu bilinmesi.

Not: Bu paragrafı vurgulamak için not olarak düştüm. Kopya içerikten kesinlikle uzak durun. Bir başkasının yazısını sitenizde yayınlayarak günlük yazarı olamazsınız. Daha doğrusu o günlük sizin günlüğünüz olmaz. Bununla birlikte insanlar sizin günlüğünüze değil, o yazıyı yazan günlüğe giderler. Kısacası her açıdan zararlı çıkarsınız. Bu nedenle yazının sonuç bölümünde değineceğim günlüğünüzün kişiliğiniz olduğu kavramını iyi düşünün ve ona göre davranın.

Kategorilerin Belirlenmesi

Kategori seçimi gerçekten çok önemlidir. Okuyucularınızın günlüğünüze geldiğinde ilk bakacakları yerlerden birisidir kategoriler. “Ne Yazacağım?” sorusunun cevabı kategorilerde kendini belli etmelidir. Bununla birlikte kategoriler okuyucuları doğru bir şekilde yönlendirmeli, akıllarını karıştırmamalıdır. Bu karışıklığın sebebi genellikle birbiriyle çelişen kategorilerdir. Aynı anda hem teknoloji hem de bilgisayar kategorisi yaratırsanız önce siz şaşırırsnız yazmış olduğunuz bir yazıyı hangi kategoriye ekleyeceğinizi, sonra da okuyucularınız şaşırır hangi kategorideki yazıları görüntülemek istediklerini. Bununla birlikte kategori sayısının miktarı tamamen sizin tercihinize kalmış ama ben kendi tecrübeme dayanarak az ve öz olmasından yanayım.

Türkçe’nin Doğru Kullanımı ve Üslup

Ne mutlu ki ülkemiz günlük yazarları artık Türkçe’nin kullanımına çok önem veriyor. Hatta uygunsuz yazılmış yorumları onaylamıyorlar. Böyle güzel bir ortamda bir günlük yazarı olmak istiyorsanız Türkçemizi güzel kullanmaya, argodan ve yabancı sözcüklerden kaçınmaya önem vermelisiniz. Merak etmeyin, takıldığınız yerlerde Türk Dil Kurumu sözlüğü yardımınıza yetişecektir. Eğer yetişmezse diğer günlük yazarlarına danışabilirsiniz.

Hakkımda Bölümü

Günlüklerin en önemli özelliği yazarlarının çok az (mümkünse bir kişi) olması ve yazarların tanınmasıdır. Bunun için de hakkımda sayfasını mutlaka doldurun. Bırakın okuyucularınız sizi tanısın. İsminizi bilsin. Bir iletişim sayfası koyarak size ulaşmalarını sağlayın. Hatta daha da samimi olarak resminizi koyabilirsiniz. İnanın bu kötü değil tam tersine oldukça olumlu karşılanır.

Günlük Yazarlarıyla İlişkiler

Siz siz olun sadece kendi günlüğünüzle ilgilenin ve yükseklere çıkmak için başkalarından destek dilemeyin. Daha doğrusu yükselme arzusu sizi yolunuzdan şaşırmasın. Aksi takdirde günlük yazarlarıyla hoş muhabbet geçinmek, tatlı atışmalara girişmek varken kavga dövüş bir yerlere gelmeye çalışırsınız ve gün gelir kimsenin yüzüne bakamazsınız. Siz kendi yazılarınızı düşünün, orjinal içerik üretmek için çalışın. Eğer hakkıyla bu dediğimi yaparsanız zaten insanlar sizi görmezden gelemezler ve bir şekilde görünmeyen bir bağ ile günlüğünüze bağlanırlar. Her gün günlüğünüzü bir kez olsun ziyaret etmek isterler. Siz uzun süre yazmadığınız zaman “Nerelerdesin?” diye e-postalar gönderir, sizi merak ederler. Yazmış oldukları yazılarla size atıfta bulunur, sizi de konulara dahil etmek isterler. Mimlerle size selamlar gönderir, sizin de cevaplarınızı merak ederler. Mim demişken lütfen yüksek popülaritesi olan sitelerden pay çıkarmak için onları mimlemeyin, sizi komik duruma düşürecek mimler çıkarmayın. Yoksa reddedildiğinizde gereksiz yere üzülür ve sinirlenirsiniz.

Sonuç – Günlüğünüz Kişiliğinizdir

Eğer gerçekten bir günlük yazarı olmak istiyorsanız günlüğünüzün kişiliğinizi yansıttığını veya yansıtması gerektiğini unutmamalısınız. Yazılarınızı yazarken hep bunu düşünmeli, içeriğinizi dâhi buna göre oluşturmalısınız.

Bu makaleyi yazarken gördüm ki benimde başlarda bazı hatalarım olmuş, ciddi yanlışlar yapmışım ama öğrenmenin sonu yoktur. İnsan zamanla kendini nasıl daha iyi anlatacağını görüyor, öğreniyor. Umarım siz de en kısa zamanda kendinizi anlatmanın doğru yolunu bulur, her adımınızda başarılı olursunuz.

Saygılar, sevgiler…

Kaynak : http://www.yakuter.com/basarili-bir-gunluk-yazari-olmak-icin/

14 Yorum

  1. Semih ÇELİK

    02 Temmuz 2013 at 20:04

    Öncelikle zaman ayırıp biz amatör blogculara dair böyle bir paylaşım yaptığınız için çok teşekkür ederim.
    Görüyorum ki önerilen yöntemlerin ana konusu hep aynı şeyler. Önümüzde uzun bir yol var. Her ne kadar çok araştırıp çalışsam da yine de zor bir iş blog yazmak. Ben başlayalı henüz 13 gün oldu. İyi gittiğimi düşünüyorum ancak yakın zamanda kesinlikle içerik sıkıntısı çekeceğim bunun da farkındayım. Bu süreci elimden geldiğince kolay atlatmak adına sürekli sizleri takip ediyorum. Ayrıca bloguma göz atıp bir eleştiri yapabilme durumunuz varsa gerçekten çok memnun olurum. Tecrübelerinizi ve fikirlerinizi esirgememeniz dileğiyle hoşçakalın.

  2. By mayyaş

    30 Mart 2012 at 16:17

    blog yazmaya yeni başladım.bakalım hayırlısı…

  3. Misafir

    21 Haziran 2011 at 10:56

    Basarili bir blog yazari nasil olunur.. Neat 🙂

  4. herseyicin

    21 Haziran 2011 at 10:56

    Basarili bir blog yazari nasil olunur..

  5. denemeee

    21 Haziran 2011 at 10:56

    Basarili bir blog yazari nasil olunur.. He-he-he 🙂

  6. sevgi

    21 Haziran 2011 at 10:56

    Ben almanyadan sevgi, gercekten cok guzel bir blog, eger twitter veya facebook sayfasi varsa hemen ekliycegim.

  7. ZeberuS

    21 Haziran 2011 at 10:55

    Günlük Yazarı Olucaksan Baya Bir İyi Olman Gerek Çünkü Sitene Giren Ziyaretcinin Yazını Okuması Senin Yazılarının Okunaklı ve Ne Anlatmak İstedigini Ve Akışlı oLması Gerek.

  8. HayDaR

    21 Haziran 2011 at 10:55

    Genelde siz ve siz gibilerin bloglarını okudukça iyi oluyor hem daha çok vakit geçiriyorum ve aradıgımıda buluyorum teşekkürler 😉

  9. Osman B.

    21 Haziran 2011 at 10:55

    şimdi her yer blog oldu artık , bu işi cani gönülden yapanlar her zaman iyi yerlerde orası kesin

  10. dikeN

    21 Haziran 2011 at 10:54

    Günlük yazarı olmak için gerçekten iyi bir döküman yanlız birazda iş yazan kişide bitmekte.

  11. PASHA

    21 Haziran 2011 at 10:54

    Önemli Olan Sitene Gelen Ziyaretcilerin Sitendeki Yazıları Okuması Severek Ve Teşekkürde Alıyorsan Bunların Karşılıgında Gerisini Koyver 🙂

  12. FatmA

    21 Haziran 2011 at 10:54

    bence en iyi makaleyi yazandır başarılı blog yazarı okuyucu okurken sıkılmıcak mesela

  13. aLper ~

    21 Haziran 2011 at 10:54

    Özgün yazan her zaman başarılı bir blogcudur 😉

  14. oCeaN

    21 Haziran 2011 at 10:53

    Başarılı bir blog yazarı düzgün yazmalı okuyucuyu yazıya baglamalı şekilde yazmaları vs vs diye uzar gider yani kendi düşüncem şahsen 🙂

Yorum yazın...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Wordpress Haber Teması Tasarım ve Programlama: Seçkin Talanöz
sex izle hd porno izle sex hikaye