Dmoz Editörü Olmak İçin İpuçları

28 Temmuz 2010 Çarşamba, 22:53
Dmoz Editörü Olmak İçin İpuçları

Dmoz yani Açık Projesi dünyanın saygın web dizinlerinden biri. Google gibi önemli arama motorları tarafından kaynak kabul edilen önemli bir dizin. ’un başarısının ardında dizindeki sitelerin, interneti tanıyan editörler tarafından oldukça sıkı bir şekilde incelenerek listeye eklenmesi yatıyor.

Dmoz’un hali hazırdaki durumu birçok kişiyi de iştahlandırıyor. Birçok kişi Dmoz’da editör olmak için başvurular yapıyor. Fakat birçok başvuru da kurallara uygun olmadığı için reddediliyor. Bu yazıda gözlemlerimden kaynaklanan bir kaç ipucunu paylaşmak istiyorum. Editör başvurusu yapmak isteyenler veya editörlük başvurusu reddedilenler için faydalı olabilir. İpuçlarından önce burayı okursanız iyi bir başlangıç olabilir.

1. Dmoz’a site önermek ile Dmoz’da editör olmak farklı şeylerdir. Eğer amacınız sitenizin Dmoz’da listelenmesi ise editör olmanıza gerek yoktur. Dmoz’a sitenizi önermek için bu sayfaya bakın.

2. Dmoz aynen bir iş yeri gibidir. Yerine göre katı olabilen kuralları vardır. Eğer bu kuralları uymak size uymuyorsa editörlük başvurusu yapmayın. Editörlüğünüz onaylandıktan sonra kural ihlali durumunda sistem dışına çıkarılabilirsiniz. Bu duruma düşüp üzüleceğinize hiç başvurmayın.

3. Amacınız bir şekilde Dmoz editörlüğünü ticari, kişisel menfaatler için kullanmaksa kesinlikle başvuru yapmayın. Çünkü bu açıkça yasaklanmıştır. Buna rağmen belki kandırırım niyetiyle başvuru yapmayın. Çünkü karşınızdaki insanlar uzun zamandır Dmoz’da vakit geçiren insanlardır. Suistimal içeren hareketleri sizden iyi bilirler ve bunlara karşı önlem almışlardır. Zaten Dmoz’un başarısındaki önemli etkenlerden biri de editör çalışmalarına gösterdiği hassasiyettir.

4. Dmoz gönüllülük esasına dayanan bir sistemdir. Dolayısıyla yaptıklarınızdan manevi hazdan başka bir şey beklemeyin. Bununla birlikte Dmoz’a belirli bir vakit ve çaba harcamanız gerekeceğini unutmayın. Zaten editör olduktan bir süre sonra sisteme girmez ve düzenleme yapmazsanız sistem editörlüğünüzü askıya alacaktır.

5. Teknik detaylara gelirsek… Kesinlikle editörü olan bir kategoriye başvurmayın. Mümkün olan en alt kategoriye başvuru yapın. Zamanla basamakları çıkıp istediğiniz kategoriye editör olmanız mümkün olabilir.

6. İlgi alanlarınız dâhilinde bir kategoriye başvurun. İçeriği hakkında bir fikir sahibi olmadığınız bir kategoriye başvurmak size pek bir şey kazandırmaz. Bir tüyo vermek gerekirse mesleğinizle ilgili bir kategoriye başvurun. Bu sizin gerçekten editör olmayı istediğiniz anlamına gelir. Hukuk ile ilgili bir kategoriyi bir avukattan başka kim daha iyi geliştirebilir ki?

7. Başvuru formunu çok dikkatli doldurun. Bir iş başvurusu yaparken formu çok dikkatli doldururuz. Dmoz başvuru formunu da bu şekilde doldurursanız başarı şansınız yükselir. Başvuru formunda kişisel bilgilerden sonra 4 tane büyük yazı alanı göreceksiniz. Bu soruları yanıtlamaktaki beceriniz başvurunuzun kabulü için hayati önem taşımaktadır.

Birinci sorumuz “İnternet ile tecrübeniz nedir?”. Bu soruda kısaca internet geçmişinizden bahsedeceksiniz. Mümkün olduğunca resmi bir dil kullanmaya özen gösterin. Kaç yıldır internet kullandığınızı, daha çok hangi siteleri gezdiğinizi, profesyonel olarak bir tecrübenizin olup olmadığını, internetin sizin için ne ifade ettiğini yazabilirsiniz. Formu doldururken gerçek olmayan şeyler yazmaktan, abartılı ifadeler kullanmaktan kaçının. “MSN’in ustasıyım, forumların hastasıyım” tarzı bir yaklaşım formun o anda silinmesine sebep olabilir :)

İkinci soru “ODP’de editörlük yapmayı neden istiyorsunuz?” Bu soruda her iş görüşmesinde sorulan klasik sorulardan biri. Kısaca neden sorusu. Bu soruya cevap verirken güzellik yarışmalarındaki gibi dünyaya barış gelsin, hiç savaş olmasın tarzı romantik, idealist popüler söylemlerden ziyade gerçekçi olmaya çalışın. İfadelerinizde Açık Dizin Projesi’nde haberdar olduğunuzu hissettirin. Hedeflerinizden bahsedip tesadüfen bu formu doldurmadığınızı bilinçli bir kullanıcı olduğunuzu hissettirin.

Üçüncü soru “Başvurduğunuz kategorinin konusu ile neden ilgilendiğinizi açıklayın:” Formun en can alıcı noktalarından biri. Başvurduğunuz kategori ile ilgili profesyonel tecrübeniz varsa mutlaka belirtin. O konu hakkında bilgi ve birikim sahibi oluğunuzu ifade edin. Konu ile ilgili i özel kavramları kullanmaya çalışın. Ne zamandır bu konu ile ilgilendiğinizi belirtin. Yukarıda bahsettiğim gibi tesadüfen bu kategoriyi seçmediğinizi yazıyı okuyan biri mutlaka anlamalıdır.

Son soru “Kişisel veya iş nedeni ile ilişkiniz olan siteler:” Burada kendi sitelerinize torpil geçip geçmediğinizi anlamak için bir soru var. Kişisel sitenizden tutun elinizin değdiği sitelere kadar ilgili olduğunuz siteleri yazın. Buna bir güven testi diyebiliriz. Kesinlikle gerçekleri yazın. İlk başta sakladığınız bir şey sonradan başınıza dert açabilir. Hem dürüst olmaktan kimseye zarar gelmez.

8. Marifetinizi gösterin. Sıra geldi bu işi yapıp yapamayacağınızı anlayacağımız teste. Formun sonunda sizden ilgilendiğiniz kategoriye iki veya üç adet site teklif etmeniz istenecektir. Öncelikle üçünü de doldurun. Site eklemeden önce mutlaka yönergeleri okuyun. Benzer kategorilerde hangi sitelerin eklendiğini ne gibi açıklamalar ve başlık yazıldığına bakın. Ekleyeceğiniz siteler alanında önde gelen siteler olmasına dikkat edin. Ekleyeceğiniz sitelerin ücretsiz alan veren yerlerden alınmış olması, içeriğinin ve tasarımının düzgün olmaması, suç sayılabilecek, telif haklarına aykırı içerik sağlayan bir site olması sizin için önemli eksi puanlar olacaktır. Bundan dolayı başvuruyu gönder tuşuna basmadan önce iyi düşünün, iyi araştırın. Unutmayın üç kurşunu olan bir silahınız var. Hepsini hedefe tam isabet ettirmeniz gerekiyor.

9. Sabırla bekleyin. Eğer formu dikkatlice doldurduysanız elinizden geleni yapmışsınızdır. Bundan sonra geriye sadece beklemek kalıyor. Kesinlikle birden fazla başvuru yapmayın. Bu Milli Piyango çekilişi değil :) Bir süre sonra başvuru durumunuz ile ilgili bilgilendirme e-postası size ulaşacaktır. Eğer olumsuz bir cevap geldiyse tekrar başvuru yapabilirsiniz. Bekleme zamanı için kesin bir süre yok. Açıkçası başvuruyu yapın ve unutun :) Sabırsızlık edip editörlere “Hacı bizim editörlük işi noldu” diye bir e-posta atarsanız bindiğiniz dalı kesmiş olabilirsiniz.

10. Sonuç olarak Dmoz diğerleri ile karıştırılmaması gereken bir dizin sitesi. Bazen saçma gelebilecek kadar ciddiyeti olan bir yer. Ama bu ciddiyeti olmasaydı kesinlikle buralara gelemezdi. Çünkü yukarıda da değindiğimiz gibi suistimal peşinde koşan bir sürü insan var. Eğer siz de konuyu ciddiye alır denilenleri yaparsanız başvurunuz kabul edilme şansı yüksek olur.

Mühim Tembih: Yukarıda yazılı ip uçları tamamen kişisel hezeyanlardan / tahminlerden ibaret olup herhangi bir kişiyi, kurumu bağlamaz. Yazılanlar tavsiye niteliğindedir. Burada yazılanları uygulamanız Dmoz başvurunuzun mutlaka kabul edileceği anlamına gelmez. Satılan mal geri alınmaz :)

Kaynak : http://www.selcukhoca.com/dmoz-editoru-olmak-icin-ipuclari/

2 Yorum

  1. Misafir

    20 Haziran 2011 at 07:57

    Dmoz editoru olmak icin ipuclari.. Retweeted it 🙂

  2. tripot

    20 Haziran 2011 at 07:57

    Bir siteyi belirli aralıklarla tekrar önerebiliyor muyuz? yoksa bir kere önerip bekleyecek miyiz?

Yorum yazın...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Wordpress Haber Teması Tasarım ve Programlama: Seçkin Talanöz
sex izle hd porno izle sex hikaye